Nikosija | Kipras
Nikosija – Kipro sostinė
Nikosija (graikiškai: Λευκωσία, Lefkosia; turkiškai: Lefkoşa) yra Kipro sostinė ir didžiausias miestas, tai sostinė, padalinta tarp dviejų tautų – graikų kipriečių ir turkų kipriečių su temilitarizuota zona, vadinama Žalioji linija, prižiūrima Jungtinių Tautų.
Nikosijos istorija siekia senovės laikus, miestas pirmą kartą buvo apgyvendintas bronzos amžiuje apie 2500 m. pr. Kr. Senovės laikais. Vėliau Nikosija tapo svarbiu Bizantijos imperijos centru, viduramžiais miestas buvo valdytas kryžiuočių, Frankų ir Venecijos. 1571 m. Nikosiją užkariavo Osmanų imperija, o 1878 m. Kipras buvo perduotas britams. 1960 m. Kipras tapo nepriklausoma respublika, o Nikosija – jos sostine. 1974 m. Turkijos invazija padalino salą į dvi dalis, o Nikosija tapo padalintu miestu.
Kipro buferinė zona yra linija, kuri de facto padalija Kiprą į pietinę Graikijos ir Šiaurės Turkijos dalis. Žalioji linija arba, kaip ji dar vadinama, Attila linija, buvo sukurta po ginkluoto konflikto 1974 m. Zoną saugo JT taikos palaikymo pajėgos. Buferinė zona kerta visą Kipro salą: ji dalija senąją Kipro sostinę Nikosiją į dvi dalis, o vietomis jos plotis siekia daugiau nei šešis su puse kilometro.
Ką pamatyti:
Ledros gatvė (Ledra Street) yra viena iš pagrindinių pėsčiųjų gatvių Nikosijoje, jungiančių graikų kipriečių ir turkų kipriečių puses. Čia yra daug parduotuvių, restoranų ir kavinių. Ledros gatvė yra populiari tarp vietinių ir turistų, ieškančių prekybos ir pramogų galimybių. Jos gale yra pėsčiųjų kirtimo punktas, praėję pasieniečių punktą galima atsidurti turkiškojoje Kipro dalyje.
Koordinatės: 35.174503, 33.361425
Šv. Jono katedra (St. John’s Cathedral) esanti Nikosijos senamiestyje, yra pagrindinė Kipro ortodoksų bažnyčia. Ji pastatyta XVII amžiuje ir garsėja savo nuostabiomis freskomis, bažnyčia yra svarbi religinė vieta bei kultūros paveldo objektais.
Adresas: 59F9+84J, Πλ. Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Nicosia 1016, Kipras. Koordinatės: 35.173314 , 33.367782
Kipro muziejus (The Cyprus Museum) yra svarbiausias archeologijos muziejus saloje, esantis Nikosijos centre. Čia eksponuojami artefaktai nuo neolito laikotarpio iki Romos imperijos laikų. Muziejus suteikia puikią galimybę sužinoti apie turtingą Kipro istoriją ir kultūrą.
Lankymas nemokamas.
Adresas: Mouseiou 1, Nicosia 1097, Kipras. Koordinatės: 35.171730, 33.355721
Veneciečių įtvirtinimai (Venetian walls of Nicosia) yra XVI amžiuje pastatytos gynybinės sienos, kurios apjuosia senamiestį. Sienos turi vienuolika bastionų ir tris pagrindinius vartus: Famagustos, Kyrenia ir Paphos vartus.
Visa tai buvo pastatyta tam, kad miestas galėtų atlaikyti artilerijos puolimą. Įtvirtinimų statybą finansavo garsios Venecijos šeimos, kurių pavadinimai buvo išraižyti bastionuose, tokia unikali struktūra puikiai išsilaikė iki šių dienų ir gali džiuginti poilsiautojus savo didingu vaizdu.
Buyuk Han yra vienas iš svarbiausių Osmanų laikotarpio pastatų Nikosijoje, kuris pastatytas 1572 m. kaip užeiga ir tarnavo kaip prekybos ir poilsio vieta keliautojams. Šiandien Buyuk Han yra restauruotas ir paverstas kultūriniu centru su meno galerijomis, parduotuvėmis ir kavinėmis.
Adresas: Büyük Khan,Nicosia,Cyprus, Lefkoşa 99010. Koordinatės: 35.176296, 33.362637
Ledra observatorija (Shacolas Tower Museum and Observatory) yra įsikūrusi aukščiausiame pastate Ledros gatvėje. Lankytojai gali pasigrožėti panoraminiais vaizdais į Nikosiją ir matyti padalytą miestą iš viršaus, tai puiki vieta sužinoti apie miesto geografiją ir istoriją.
Adresas: 59C6+MM3, Nicosia 1011, Kipras. Koordiantės: 35.171633, 33.361676
Laiki Geitonia yra tradicinis senamiesčio rajonas, kuris buvo restauruotas ir paverstas pėsčiųjų zona. Rajone galima rasti daugybę senovinių pastatų, mažų parduotuvių, restoranų ir kavinių, tai puiki vieta pasivaikščioti ir pasinerti į istorinę Nikosijos atmosferą.
Etnografinis muziejus (The House of Hadjigeorgakis Kornesios – Ethnological Museum) dar žinomas kaip Hadjigeorgakis Kornesios namai, yra vienas iš geriausiai išsilaikiusių osmanų laikotarpio pastatų Nikosijoje. Muziejuje eksponuojami tradiciniai kipriečių drabužiai, namų apyvokos daiktai ir kiti etnografiniai eksponatai, atskleidžiantys kasdienį gyvenimą Kipre praeityje.
Adresas: Patriarchou Grigoriou 20, Nicosia 1015, Kipras. Koordinatės: 35.171955, 33.366995
O taip pat:
- Tarptautinis Nikosijos festivalis, tai kultūrinis festivalis, vykstantis rudenį, apima įvairius meno, muzikos, teatro ir šokio renginius, pritraukiančius tiek vietinius, tiek tarptautinius atlikėjus.
- Ką paragauti:
Meze yra ne tik patiekalas, bet ir valgymo būdas Kipre. Tai daugybė mažų užkandžių, kurie patiekiami ant stalo vienas po kito. Meze gali apimti įvairius patiekalus, tokius kaip:
Halloumi – tradicinis kiprietiškas sūris, dažnai kepamas ant grilio arba keptuvėje.
Tzatziki – jogurto, agurkų, česnako ir alyvuogių aliejaus padažas.
Dolmades – vynuogių lapai, įdaryti ryžiais, žolelėmis ir kartais malta mėsa.
Tahini – sezamo sėklų pasta.
Lountza – rūkytos kiaulienos filė, dažnai patiekiama su halloumi.
Souvlaki yra labai populiarus patiekalas Kipre, maži mėsos gabaliukai (dažniausiai kiauliena arba vištiena) įdėta ant iešmo ir kepta ant grilio. Patiekiamas su pita duona, salotomis, svogūnais, pomidorais ir tzatziki padažu.
Kleftiko yra tradicinis kiprietiškas patiekalas, gaminamas iš ėrienos mėsos. Mėsa yra ilgai marinuojama su citrina, česnaku ir įvairiais žolelėmis, tada kepama orkaitėje moliniame inde, kad išlaikytų sultingumą ir aromatą, patiekalas yra lėtas gamybos procesas, tačiau rezultatas yra nepaprastai minkšta ir skani mėsa.
Kefalaki – ilgai troškinta avies galva.
Stifado yra tradicinis kiprietiškas troškinys, pagamintas iš jautienos, svogūnų, raudonojo vyno, cinamono ir kitų prieskonių. Patiekalas pasižymi stipriu aromatu ir intensyviu skoniu, dažnai patiekiamas su bulvėmis arba duona.
Moussaka yra vienas iš žinomiausių patiekalų Kipre, tačiau taip pat populiarus ir Graikijoje. Jis gaminamas iš sluoksniuotos baklažanų, bulvių ir maltos mėsos, dažniausiai jautienos ar ėrienos, troškinio, užpilto bešamelio padažu ir kepamo orkaitėje iki auksinės spalvos.
Loukoumades yra desertinis patiekalas, tai mažos mielinės tešlos spurgos, kurios yra keptos iki auksinės spalvos, tada mirkomos meduje arba sirupe ir pabarstomos cinamonu bei riešutais.
Koupepia yra kiprietiška dolmades versija, vynuogių lapai, įdaryti malta mėsa (dažniausiai kiauliena arba jautiena) ryžiais, pomidorais ir žolelėmis. Šie ryžių ir mėsos ritiniai yra troškinami pomidorų padaže ir patiekiami kaip pagrindinis patiekalas arba dalis meze.
Sheftalia yra tradicinis kiprietiškas dešrelės tipo patiekalas, gaminamas iš maltos kiaulienos ar ėrienos, maišytos su petražolėmis, svogūnais ir prieskoniais. Mišinys suvyniojamas į kiaulienos plėvę ir kepamas ant grilio. Jis dažnai patiekiamas su pita duona ir šviežiomis daržovėmis.
Fasolada yra tradicinė kiprietiška pupelių sriuba, pagaminta iš baltųjų pupelių, pomidorų, morkų, salierų ir alyvuogių aliejaus, tai paprastas, bet labai maistingas patiekalas, kuris dažnai patiekiamas su šviežia duona.
Commandaria yra vienas iš seniausių pasaulyje vynų, vis dar gaminamas Kipre. Šis saldus, stiprus vynas gaminamas iš saulėje džiovintų vynuogių ir yra žinomas dėl savo unikalaus skonio. - Apsigyvenkite pačioje miesto širdyje Gate Twenty Two Boutique Hotel
- Autobusai Kipre
- Skrydžių paieška
- Pervežimai iš/į oro uostus
- Išskirtiniai automobilių nuomos pasiūlymai Kipre
- Ekskursijos, pramogos, bilietai į lankomus objektus